June 30, 2009

TaG @ KamPUng Aku ~

Salam.... huhuhu... dah lame aku tak menaip... ok tak yah panjang cerita... mgu nie aku tag amart... thanks bro.... ko tak jemu2 ajak aku... mmm... byk benda aku belajar ngan amart... kali nie byk experiment yang aku buat... hahaha so far bg aku mcm ok plaks result die... ape2 pun thanks bro.. sbb ko bg aku kebebasan utk membuat mcm2 idea...










June 29, 2009

jOm laYAzZ

June 26, 2009

sIaPAkaH JEjAkA INiE

yeezza... Aku SuDah BAlik


P/S - Tak dapat pakai Canon jd model udah la

June 21, 2009

BerCuti DarI MemBlog

Ha.... korang mesti igt lagi makcik terminator hr tu... kali nie die turun kajang lagi... ngikut rombongan pengantin pempuan... makcik tu hr nie nampak cool n bersacha... versi santai la katakan...

ok tutup cite makcik tu... aku akan stop dari memblog mulai selasa pagi... hehhe aku berada di Melaka utk menghadiri kursus... mmm mesti boring sbb kursus kewangan... klu kursus berpoligami ke syok la jgk... hahahaha...

KaJenGs la Plak

Sabtu lepas aku ke kajang ngan amart... biasala menyelesaikan kerja yang tertunggak...so far dari pengamatan aku.. majlis dekat kajang nie lagi meriah... anggaran dalam 2 ribu org yg datang... dgn tema songket kuning emas pengantin mmg segak mengayakanya... kali nie kami tak de masalah dgn mata pengantin lelaki yg selalu kuyu dan tertutup sbb die pakai spek... heheh bertambah segak lagi. muka pun dah berseri2... heheheh


June 20, 2009

Aku YanG SUnYIe....

Salamzzz... mmm aku ngah keburingan nie... sorang2 kat umah.... bini aku balik kmpg... ngah boring2 nie aku edit2 gmbr yg aku amik dekat melaka hr tu... baru la aku tahu ade kisah duka disebalik hari kegembiraan utk pasangan pengantin ini.... menurut cik hana (pengantin perempuan) mereka telah ditipu oleh mak andam... klu tak salah pasangan ini telah amik pakej utk 2 majlis mereka dan telah membayar hampir 2k lebih... tp tiba hari yg dinantikan mak andam tak timbul2... sian dekat pasangan ini... selain itu... pelamin n mak andam baru smua dicari pada hari khamis sebelum majlis akad nikah... perggghhh klu aku dah give up da.... bykkan kne kuarkan kos lg... tak leh dibayangkan siksa , sedih dan terkilan yg mereka rase... ok la aku da ngantuk nie... daaaaaa


June 17, 2009

tERmINAtoR VerSi malAYsiA

Aku ngah keboringan nie... kepala pening.. mgkin sbb sarap megi aje... hr nie aku bercuti lg.... bukan utk bersenang2 tp nak menyiapkan report utk dihantar kepada AG... mmm nak buat dekat opis tak leh sbb suasana opis aku ngah haru biru... kerana proses pertukaran bumbung sedang dijalankan... maka kami staf2 opis di masukkan d dalam bilik meeting yg saiz 10 kaki x 11 kaki... bayangkan la 6 org duk dalam bilik tu... dah la komputer yg ade pun 2 biji jew... jd aku amik keputusan utk bwk balik keje aku... syukur alhamdullilah keje siap sepenuhnya... tggl nak submit jew isnin nie...

hr nie aku tak de bnda nak cerita.... cume ade satu gmbr aje yg aku nak up.... gmbr makcik pakai spek itam... hehehe mgkin mata makcik tu tak leh kene sinaran matahari kot.... jika ia benar ape yg aku katakan ini... mak cik aku respek sbb leh wat kerja2 kawin... org jawa kate rewang... pastu jaga cucu (klu tak salah la) seramai 3 org yg asyik duk mandi pantai... mase aku snap gmbr die nie.. nie ngah mengamuk dekat bebudak yg nak g mandi laut... hahahah... mmg kelakar... mcm lipas kudung bebudak tu lari dgr suara makcik nie...

ape2 pun tu la semangat kejiranan yg masih ade dekat kawasan kampung.... semangat tolong menolong.... tp zaman skrg nie... smua dah mula terhakis.... makna kawan... itu hanya dihujung bibir aje... tak pernah lekat dihati... jika menuntut sesuatu ilmu kawan jgk la dianggap sebagai musuh.... kawan jgk la yg kita paling takut melebihi kita... knpe yek? adakah kita nie takut tewas? adakah kita nie tidak suka kekurangan? bukankah semua pengalaman yg pahit...masin... kelat tu yg akan jadikan kita lebih berjaya... mnmm ape2 pun itu lah dunia... byk slot2 dan byk ragam....

June 16, 2009

KOleKsi AwEk d PhotoBinGGung????

hr nie aku sambil2 pilih gmbr yg aku tag hr tu.. smpat aku select gmbr kengkawan pengantin pempuan... rasenye x-student UKM kot... so far diorg nie mmg sempoi.. siap nyanyi lagi tu... ape2 pun aku respek ngan diorg... ringan mulut..tak sombong.. suke senyum... hahahaha jd sape2 nak kenal korang leh rujuk dekat UKM bahagian hal ehwal pelajar...

video

June 15, 2009

OutInG @ PucHonG

syukur alhamdullilah kesihatan aku pulih pada ahad pagi... jd niat utk aku mendalami ilmu lanskap termakbur.... aku smpai umah tepat jam 4 petang dan kuar balik pada 4.30 pm utk ke destinasi yg telah dijanjikan iaitu puchong perdana... tempat die mmg best.. lokasi masjid hampiran tangkungan air buatan manusi menjdikan suasana kawasan tu lagi gempak.... aku smpat snap 2-3 pic sambil2 stand by gmbr utk HDR... hehhe tp malangnya HDR masih belum sempat aku buat... agak kebizian... insyallah aku akan up dalam mase terdekat nie... ape2 pun thnks dekat abam ichi sbb bwk aku kesane... huhuh thnks bro!!!!


June 14, 2009

BahANa ObOr2 ~

pernah disengat obor-obor?????????

klu belum pernah.. baik korang jgn nak cuba2....

lepas aje aku snap gmbr outdoor utk pengantin... aku ngan amart plan nak berendam kejap...

aku mmg dah tau dekat pantai pangkalan balak nie mmg ade obor2.. tp ntah mcm ne plak rase nak sgt mandi... jd kitorg pun cepat la simpan barang sbb nak cepat2 terjun...

dah siap ngan pakaian mandi... aku n amart trus meluru ke tepian pantai... konon-konon nak rehat kan diri la.. terapi pakai deruan ombak....

baru 5 minit aku dalam kegumbiraan tetibe ade kejutan elektrik di lutut aku...

sah aku dah kne sengat si obor2... tp aku trus jgk mandi utk seketika....

bile dah naik ke darat... aku pun sapu air batu dekat kesan sengatan tu...

mula2 igt kebal la... tak de ape... bile aku dalam perjalanan balik ke rumah... keadaan aku mula terasa tak selesa... badan da mula sengal2... sakit...

smpai di umah aku rehat terbaring...

ape yg aku leh caritakan bahana kena sengatan nie ialah...


8.00pm - aku mula rase tak selesa... baring ke kanan tak leh ke kiri tak leh..

8.45pm - aku tak tahan dan trus ke klinik utk dapatkan rawatan... kne enjet n dapat ubat

9.00pm - balik makan ubat n cube2 tdo...

9.30pm - sakit yg amat dekat tulang belakang.. dada mcm makin menghimpit...

11.30pm - sekali lagi aku ke hospital tampin... tp tak kne tahan.. sbb die ckp tak de ape2

11.50pm - balik makan 2 biji ubat KK...

12.30am- sekali lg dada dan tulang belakang aku mcm ade yg menghimpit dan memulas..

3.20am - aku dah tak tahan... aku telan lagi sebijik ubat tahan sakit... syukur alhamdulliah aku dapat tdo smpai pagi... tp ape yg aku leh gmbrkan siksanya kne sengatan nie mcm dah mati...


p/s - gmbr tak cantik sbb amik pakai hp aje... tp korang nmpkkan garisan merah tu... ade la panjang dalam 7-8 cm... tp sakitnye aku rasekan tak same ngan kesan yg ade dekat lutut aku tu...



TaG @ PanGKalaN BAlaK ~

salam.... jemaat yg lalu... aku sekali lagi dipanggil utk membantu enchek amart.. utk tag die... thanks bro....!!!!... mcm biasa majlis tersebut berjalan dgn lanjar... dari jam 3 hari jemaat hingga jam 5 hari sabtu... aku dan amart terpaksa bertugas.. hahaha.. bestnye... sekali lagi dgn DSLR nie mengenalkan aku dgn adat resam org di Pangakalan Balak... best oooo adat perkahwinan mereka siap ade bunga api tradisional lg... buatan tangan yg mengakibatkan aku abis bau belerang.... nie 2-3 keping gmbr yg smpt aku amik... ok daaa..


SayE SudaH baLIk!!!

p/s - Gmbr Curi Dari Abam Ichi

Aku dah bali utk memblogkan diri...
byk benda yg aku nak cerita strt dari jemaat smpai la ahad...
- tajuk panas -
Tag @ Pangkalan Balak
Bahana ObOr2
OutiNg @ PucHonG PerDanA

June 11, 2009

BorIng~

Sambil2 aku menunggu posting dari abam ichi... aku smpat edit sekeping gmbr yg dah rosak... gmbr nie aku amik mase ngah outing kejar sunset hr tu...

keadaan sebenar ~

budak 1 - bang amik la gmbr kitorg.. (dgn slumber ckp dekat ichi...)
ichi - dgn pantas trus amik gmbr budak2 yg nak g ngaji...
pas abis possing diorg trus menghala ke aku

budak 2 - bang... amik gmbr lagi bleh? (kali nie die bertanya dekat aku)
aku - boleh-boleh
budak 3 - woiii malas la... penat la nak amik gmbr aje...
budak 4 - ala ko duk aje la depan tu...
budak 1 - ntah duk depan... ha ko yg kecik duk depan jgk..( sambil menyuruh budak yg buat lambang peace dalam gmbr)
budak 1 - time kasih bang...

best jgk layan budak2 nie... yg paling best nye... masih ader lagi budak g ngaji jalan kaki zaman skrg nie...

KirI & KaNAn KarA-Tak OK !!!

Jam menunjukan 6.23 petang... aku skrg nie dah berada di rumah... mcm biasa... hr nie mood nak masak tak de plaks... maybe ajak bini aku makan luar aje la... utk makluman semua.... kawasan tmpt aku tggal nie mmg klu petang2 tak yah nak bukak radio... cume tahap audio die korang kne la tahan skit.... ape yg aku leh gmbrkan situasi kat sni... ade 3 rumah ngah melalak sesuka hati

rumah kanan - lagu Dibius cinta
Pendapat peribadi aku...
picing ke laut... penyanyi pempuan mcm tercekit gigi palsu.. penyanyi lelaki... mcm maknyah g beli kangkung.. terkedek2 pakai kasut tumit tnggi...

rumah kiri- lagu Ayah ku kawin lagi
Pendapat peribadi aku...
picing boleh tahan... tp mcm nak terkucil + tahan kentut... bawak lagu nie mcm die yang nak kawin jew...

rumah depan - Biar Bulan berbicara
Pendapat peribadi aku...
hancur.. abis lagu nie... tak ikut melodi... main sebat jew... nyayi dalam jamban bleh... huhu... mgkin die bawak mic ke jamban kot....

mmm nie la yg aku selalu lalui... kadang2 best la... kadang panas pun ade... mau aje aku bakar tong speker... belum lagi ade yg nyayi lagu jawa... satu ape aku tak paham...

ok la... photobinggung akan bercuti 3 hari d melaka... isyallah balik hari ahad... tguu byk gmbr aku nak snap nie... hahahah

June 10, 2009

pErLu KaH?

Hr nie... sambil2 aku ngah siapkan keje yg dah membukit diatas meja nie terpikir knpa ade segelintir manusia nie sanggup menipu... mencuri karya org dan mengaku karya tersebut hasil sendiri... mmg la ade kelainan dari segi editing... yg mane cerah digelapkan... haih~ mencari name atas hasil org... best ke? setakat dipuji ''cantik la karya kamu'' ''kamu hebat la'' ''saya suka karya kamu'' tp hakikatnya ntah mane die kutip pastu wat edit skit2 pastu letak watermark sendiri... bagi aku klu kita jujur dgn diri kita...klu gmbr kita buruk... kita redha la... insyallah satu hari nnt akan cantik.. takkan la 10ribu shutter count yang anda petik smua-smua buruk... paling koman pun 1000 mesti cantik...nak wat mcmne... dah resam dunia.... rmai yang nak jalan pintas utk mendapat nama... tak mo dikutuk.. tak mo gelak...

dalam dunia nie smua perlu ada usaha... smua perlu kerja keras... alasan aku buka cerita pasal nie... dah 2 kes kegiatan merampok gmbr belaku sepanjang aku bermaksiatan bersama camera aku... korang leh check link nie http://www.flickr.com/photos/icchi/3606795998/ rmai yg mengutuk tindakan mamat nie yg nak amik jalan mudah utk glamer... dunia internet nie kecil bg hacker... tp bagi aku besar la... ok la... tak de gmbr nak post la...daaaaa

June 09, 2009

Mengejar Sang Mentari

Salam... smlm petang aku ngan ichi menyahut seruan kerajaan suruh bykan bersenam.. maka kami mengambil keputusan utk membuat beberapa xtvt panjat dan turun tangga di flyover Padang Jawa... pergghh semput jgk... bg org yg macm aku yang jarak bersenam nie... matlamat utama utk menangkap sang matahari... tp kali ni hasrat aku dikeciwakan lagi.... matahari muncul agak malap.... tp aku cube yg terbaik.. sambil2 menyeduk ilmu dari pada ichi...

selesai prgrm panjat dan turun tangga... aku trus lepak ke kedai tomyam... sekali lg aku diberi tunjuk ajar tentang penggunaan mode A & S... walaupun aku agak kebluran... tp isyallah aku nak try menggunakan mode tu... sbb selama nie aku hanya menggunakan mode M... selain tu jgk aku dah mula rasa ada racun mula mengalir mengikut smua salur darah aku.... apakah racun itu?? mmm racun nie mengikut dari bomoh yg cube merawat aku dihantar oleh geng keputihan dari jepun dan dari kawasan aku sendiri iaitu Padang Jawa... yg dari jepun... racun dihantar melalui Y.M... mmm nmpknye aku terpaksa membuat keputusan selepas membuat pengiraan dan kelebihan... maka... tunggu.... apakah ubatnye nnt aku up yehhhh...


June 08, 2009

MerePeks!!!

" Hidup macam Gunting dengan Kertas"

AweKs Lagie..

ohhoooiii... sambung cerita aweks ninja... kali nie plak awek punjabi... eheheh nie klu spekang ngan die kne ckp hindustan tau... smlm aku pow die snek zip... tp aku nie bukan kaki makn snek pun... bini aku aje yg sebat.. ok la saje je aku nak tunjuk kat korang bahawanye tempat aku nie byk aweks...hahaha

Ye Ke Nie?

'' Cinta Ibarat sambal belacan dgn tempoyak"
dua-dua ade bru kick

Slep-Slep chiken DuRIng lUnCh HouR


Nie tempat aku melelapkan mata dikala opis aku gelap... mau taknye... smua amik kesempatan tdo... aku plak tak tau nak wat aper... jd aku terpaksa la wat port jgk... hahaha... dapatla aku merelexkan kepala otak smbil pikir2 ape yg aku akan buat pada 3 tahun akan datang.... huhuuh

PhotoBinGGung With Aweks Ninja???

hr nie tak de ape yg aku citer atau kongsi... mmm smua berjalan seperti biasa mengikut skrip hari isnin... jd mase aku ngah ronda2 klinik.. aku smpat la snap gmbr suasana dalam bilik cabut gigi kanak-kanak.. 3 org ninja nie ngah lepak menunggu pesakit dipanggil... jd aku snap aje la... ninja yg tak pakai topeng tu tak smpat coverkan diri die... jd identiti die dah terbongkar... smbil menunjuk teknik "cakura tangan pemotong " aku cepat2 memblakan diri seblum 2 lagi ninja tu perasan.... ok la daaa..

June 07, 2009

KuriTa KurNari kU~

Salam... hr nie aku memulakan entry aku ngan ade sedikit serabut a.k.a sabut kelapa dekat kepalak aku... kete den wat hal.... bukan mintak cerai or mintak dimadukan... tp mintak anto ke hospital swasta...hadoii.... kopak lagi nie... kerosakan disebabkan leaking dekat bawah enjin makin menjadi2... td aku bru menyaksikan kekritikalnya penyakit bini no.2 aku nie... bile kuantiti minyak itam kuar aku rase boleh diketogerikan tahap ke 3.5... hadoiii... teriak pun dah tak guna... dasar jantan tak guna...menangis konon... menikah dgn anak aku satu shen pun tak kuar...abis harta die kau kikis... pergi kau menangis disana jgn kau menangis disni... ok la tak de mood nie... daaaa

June 06, 2009

YuM...YUm...YuMmY...

Salamzz... yum... yum.. terliur plak aku tgok ayam nie... geram..geram.... gmbr nie aku amik lepas balik dari outing... gmbr nie aku tangkap utk pamplet catering kidi... dah lame aku tak makan nasi bariani a.k.a nasi hujan panas ngan beriani daging... mmm yum..yumm...teringat dlu mase aku first time makan nasi nie... smpai pening aku dekat bawah pokok mangga... hahahaha tu la makan byk sgt... biasa la nasi masak pakai minyak sapi... korang kira la brpe byk kelostrol yg akan masuk dan bertukar menjadi lemak... hahaha... mgkin aku besar mcm nie sbb makan nasi ko la kidi... dlu mase aku tak kenal ko aku kurus jew!!!!.... ok la... dah tak tau nak tulis ape... tenet nie klu nak mengupload mmg slow mcm kambeng g pasar... daaaa..

OutInG LagIk...

Salamzzz.... mari kita mulakan hari yang ceria smbil menari poco-poco.... hr nie aku mulakan hr aku dgn menonton naruto samsudin pada jam 8pg.... layan smbil2 mata kuyu... smbil2 tgu mase utk mandi + g outing... dalam kepala otak nie dah plan nak amik gmbr byk2 sbb iye la hari perarakan sempena hari keputraan agong... tp bile aku masuk jew bulatan masjid aku pelik kne tak de nmpk kesibukan jalan tersebut.... hampesss.... rupenye tiada progrm yg aku jangkakan... jd ape lagi berpusing la aku dan ichi mencari port lepak... hampes... lastnya kitorg singgah belakang muzium.. mmm dapat la aku shoot 2-3 keping smbil belajar ngan ichi... ape2 pun thanks ichi sbb ajar aku... siap ajar aku cara edit lagi... byk btul yg aku dapat hr nie... tak setimpal dgn harga kopi ais ngan ilmu yg die bagi kat aku...

bile cerita pasai pengalaman... thanks jgk dekat ichi sbb cerita pasai pengalaman die mula nak bertapak dalam dunia seni gmbr nie... byk yg dilalui smpai tahap give up pun ade... ape yg aku leh wat ialah akan cube memperbaiki smua karya aku dari masa ke masa... mane ade org lahir trus pandai kan? jd mcm tu jgk ngan aku... mgkin skrg nie zaman aku kne usaha lebih...

gmbr2 outing kali nie byk aku mempraktikan penggunaan aperture yang tinggi... belajar amik lanskap hehhee....syukur 2-3 shoot ade la yg menarik hati aku... hati org lain tak pasti plak... insyallah next pic aku nak wat teknik HDR plak... so far aku ade jgk belajr dalam youtube n dari penerangan ichi... tak berapa susah la... ape2 pun chaiyok2 utk aku...bubbye


June 03, 2009

KedAi ApakAh INi?

Ohhhoooiii..... salam.. huhu dah lame btul aku tak menulis... sbbnya tak de ape2 yg aku nak kongsi... mgkin isnin depan akanku masukkan beberapa pic masakan utk makan beradat.... member aku si kidi... mintak tolong amuk beberapa keping gmbr utk die buat pamplet katering die...

citer pasai makan korang pernah dapat situasi dimana smua korang order tak de... haaa mcm tu la aku kne pada ahad hr tu... lepas balik dari kenduri d melaka aku g pick up bini aku... balik dari keje... aku pun konon la singgah satu kedai dekat shah alam (seksyen 7 baru) kedai nmpk mmg gempak.... deco tip top...

sampai aku kat sane...aku trus meluru ke kerusi...

pelayan 1 : Ye bang.. leh amik order?
aku : mmmmm.. ape yg ade yek?
pelayan 1 : sori bang... masakan panas smua tak de.. yg ade nasi campur aje
aku : (dah kul 6 nie - dalam ati) ok2 (smbil sabarkan diri)
pelayan 1: yg lain ade nasi kerabu... nasi dagang.. laksam... mee kari..
aku : saye nak menu air dlu...
aku : mmmm... saye nak bandung M**** satu
bini aku : mmm... saye nak durian belanda ais...

3minit kemudian

pelayan 2 : aaaa... bang... sori durian belanda abis la... leh order lain?
bini aku : mmmm... bagi saye jus apple la...
pelayan 2 : ok

1.5 minit kemudian
pelayan 3 : bang... sori jus apple pun abis la...
aku : (dah hanggin dah nie... ade yg telan meja kang - dalam ati)
bini aku : mmm... bagi choclate ais la...
pelayan 3 : ok

1minit kemudian
pelayan 3 : bang...choclate pun abis ... smua dalam menu tak de bang... bandung M**** bleh bang?
aku : (ha??? abis jgk....!!!! x%$&&%%)
bini aku : mmm.. boleh la...
pelayan 3 : ok...
pelayan 3 : bandung M**** satu (dgn bersemangat order...)

pergghh hampeh gile... mcmne nak maju... bile org melayu lepak mamak... kita kate melayu tak bantu melayu... tp kita tak pikir mcmne mamak pnya servis... customer datang nak makan.. bukan nak masuk pertandingan order sape paling bnyk atau teka ape benda yg tak de dalam dapur kedai atau pertandingan seksa usus smpai kering... cube g kedai mamak... mintak tomyam pagi2 pun ade...mmmm tp nie la realiti... mmg la tak semua mcm nie... ade yg bagi servis tip top..

ok la sekian sahja... daaa



Budi Setahun Segunung Intan - Ahmad Jais & Kartina Dahari